понедељак, 10. јун 2013.

TOLERANCIJA  Država, škola, roditelji, društvo?  Ili se jednostavno rodila ljudska potreba da zatvaramo vrata pred onime što ne razumemo i ne poznajemo, bez želje da pružimo priliku.Svi smo mi jedno. Taj dečak koji je druge boje takođe ima porodicu kao i ti, nečiji je brat, sin, drug. On takođe sanja snove kao tvoje. Ona osoba koju gledaš sa dozom prezira, jer je drugačijeg seksualnog opredeljenja, takođe kao i ti ne želi da bude usamljena. Želi da dok slobodno šeta sa društvom, niko ne upire prstom u nju i ne osuđuje je. Želi da voli, želi da živi, baš kao i ti.

 To je ono za šta se zalaže AIESEC, da upoznamo različitosti i živimo ih. Upravo sa tim ciljem je nastao i naš projekat „Život bez granica“, koji će ovog leta pružiti priliku srednjoškolcima da sa svoje tačke gledišta sagledaju ovaj problem zajedno sa volonterima iz inostranstva.Reč koju smo toliko puta čuli i pročitali. Rekla bih da se ova reč, koja označava deo kulture, razumevanje i prihvatanje drugih često koristi, a premalo poštuje.Okruženi smo fanaticima koje vodi mržnja, bes i želja da se ista iskali na drugom ljudskom biću. Naročito je trend među srednjoškolcima ograničavanje sebe, grupisanje, kao i međusobno sukobljavanje takvih neformalnih grupa. Rezultat su narušeni međuljudski odnosi, ogorčenost, otuđenost. Ko je kriv? Zapitaj se? Različiti smo, tako i treba da bude. U tome je čar. Zašto je lakše odbaciti, ignorisati, zamrzeti, nego zavoleti, prihvatiti, pružiti priliku ljudima onakvima kakvi jesu, ateisti, vernici, stidljivi ili otvoreni, bogati ili siromašni, onakvi ili ovakvi.Ako zavirimo u bilo koju knjigu izreka, verovatno ćemo naći mnoštvo mudrih misli o  toleranciji zasnovanih na različitim stavovima. Ko god tu bio u pravu, ovo je sigurno – osuđivanje drugih nas ograničava, crpi energiju, sužava polje naše svesti i sprečava da sazremo i razvijemo se u kompletnu ličnost. I ako ne odobravate nečije postupke, živite i pustite druge da žive. Svi prave greške. Iskoristite to i naučite nešto iz primera umesto da odmah zauzmete oštar stav.
 Aktivirajte se i budite deo projekta. Naučite, zabavite se, upoznajte se, pružite doprinos i bićete bogatiji za još jedno divno i nesvakidašnje iskustvo.

Нема коментара:

Постави коментар